Prestijli projelerde onun imzası var

ABONE OL

Karamanca Aktüel'in yeni sayısına konuk olan yüksek inşaat mühendisi Ahmet Ümit Tuna bir yapının en önemli aşamasının projesi olduğunu söyledi.

Karaman’daki birçok prestijli projede imzası bulunan inşaat yüksek mühendisi Ahmet Ümit Tuna, inşaatta istenilen sonuca ulaşmanın doğru projelendirme ile mümkün olduğunu söyledi.

Birçok iş dalını bünyesinde barındıran inşaat sektörünün kaliteden estetiğe, sağlamlıktan maliyete en sıkı rekabetin yaşandığı sektörlerden biri olduğunu belirten Tuna, ‘’ Sektör bu rekabet ortamında en iddialı ürünü ortaya koymak ister ancak, beklenmedik aksilikler çıkabileceğinden bu her zaman kolay olmayabilir. Yapının vaktinde tamamlanabilmesi, bütçenin doğru kullanılması ve kullanılacak malzemenin yeterince kaliteli olması projenin iyi irdelenmesiyle mümkün olur’’ ifadelerini kullandı.

Projenin uzman bir ekip işi olduğuna dikkat çeken Tuna, Karamanca Aktüel Dergisi’ne verdiği röportajında; ‘’Bütün alternatifleri hesap ederek hazırlanan proje; maliyeti aşmama, kaliteyi tutturma ve zamanı yakalama açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra proje ekibi; ürünün işlevselliğini artırma, sağlaması gereken nitelikleri belirleme ve alternatif ürünleri karşılaştırma konularında proje sahibine değişik imkânlar sunar. Bir yapının hangi safhasında hangi malzemenin kullanılacağını doğru tespit etmek, ürünler arasında analiz yaparak doğru tercihte bulunmak uzman bir ekip işidir.

Uzman proje ekibi, hem müşterinin taleplerini yerine getirir hem de fayda sağlayacak yönlendirmeyi gerçekleştirir. Bütün bunları yaparken nitelikten taviz vermeden, süreci uzatmadan ve süreci hızlandırıcı fikirler ortaya koymak gerekir. Proje sahibinin beklentilerini karşılayıp karşılamadığı analiz edilen her ürün için ayrıca fonksiyon analizi de yapılmalıdır. Proje ekibi, bu analizlerden geçmeyen ve yapının ihtiyacı olmadığı kanaatine vardığı uygulama ve malzemeyi süreçten çıkarmalı. Tüm detayları hesap edilerek hazırlanan bir proje, iş bitimi konusunda kontrollü olma imkânı sağlar. Ayrıca kullanılan ürünlerin zaman içerisinde değişen ihtiyaca ve yenisi ile değiştirilebilme isteğine uygun olması veya yeni özellikler eklenebilir olması çok önemlidir.

Yapının sağlamlığı, güvenliği ve kalitesi kadar insan kaynaklarını verimli kullanmak ve inşaat sahasında farklı iş kolundaki ekiplerin çakışmadan çalışmasını sağlamak proje safhasında belirlenir. Uzman ekip; üretilecek yapının maliyet ve gerçekleştirilebilme konularında bilgi toplama, toplanan bilgilerin hayata geçirilmesi noktasında fikir geliştirme, üretilen fikrin işlevlik gösterip göstermeyeceğinin değerlendirilmesi, yeni fikirlerin ihtiyaçları karşılaması için geliştirilmesi ve uygulama için nelerin gerektiğinin tespit edilmesi hususlarında proje sahibinin çıtasını yükseltir. Çünkü uzman proje ekibi bütün bu sorulara en doğru cevapları bularak işe başlar ve iş planını tamamlayarak çözüme kavuşturur.

Teknik kapasite ve bilgiye sahip uzman ekip tarafından hazırlanan proje; tuğladan demire, iç mekândan dış cepheye ve diğer bütün malzeme ve çalışma yöntemlerinde seçenekler de sunar. Fakat marka veya malzeme çeşidi sunarken asla proje sahibine tatmin duygusu hesap edilerek değil, dayanım ve önem hesap edilerek hazırlanır. İşte proje ile uzman ekip elinden çıkan projeyi ayıran en hassas noktalardan birisi de budur. Uzun yıllar ayakta kalacak yapılara imza atarak bugünü değil, yarınları inşa ettiğimizin farkındayız’’ sözlerine yer verdi.