Uzmanlar bile beklemiyordu altında son durum

ABONE OL

İşte altında son durum, yükseliş devam edecek mi alan mı kazanacak satan mı?

Türkiye'de altın fiyatları ard ardına rekora koşmaya devam ederken fiziki alımdan çok vatandaşın ekonomik nedenlerden dolayı altınını bozdurduğu gerçeği ortaya koyuldu. Son dönemde yaşanan yükselişin temel nedenini ise merkez bankalarına bağlayan uzmanlar özellikle son bir hafta içerisinde gerçekleşen fiyat artışlarının kendileri için de ciddi anlamda sürpriz şekilde gerçekleştiğini belirtti. 

Dünya genelinde Covid-19 salgının ardından hükümetlerin aldığı tedbirler ve merkez bankaların peş peşe yaptığı faiz indirimleri sonrası yatırımcılar güvenli liman olarak gördüğü altına yönelince fiyatlar da rekor üstüne rekor kırmaya devam etti. Dünya genelinde altının ons fiyatı son 8 yılın zirvesine çıkarken gram altın 378 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Covid-19 pandemisinden kaynaklı neredeyse tüm dünya ülkeleri evlerine kapanmışken ekonomik sebeplerden kaynaklı altında alımdan çok satış olduğuna dikkat çeken Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş yükselişin nedenlerini ve altında olası fiyat tahminlerini kamuoyu ile paylaştı.

Dünya üzerinde merkez bankalarının dolardan kurtulmak için rezerv para olarak altını tercih etme döneminde olduğunu, geçtiğimiz yıl ise merkez bankalarının altın talebinde yüzde 47'lik bir artış yaşandığının altını çizen Memiş, ''Dünya üzerindeki neredeyse tüm merkez bankaları ciddi anlamda altın stoklamaya ara vermeden devam ediyor. Bunu gören yatırımcılar da piyasalardaki daralma, resesyon riski ve jeopolitik riskler gibi bir takım başlıca sebeplerden dolayı güvenli liman olmasından kaynaklı altın hesapları oluşturuyor. Bu gelişmelere ek olarak altında maden olarak altın oranının azalıyor olması da ayrı bir etken oluşturuyor. Yaşanan bu etkenler ile ister istemez altın fiyatlarıda her geçen gün biraz daha yükseliyor.'' şeklinde konuştu.

Son bir haftaya dikkat çekerek altında sert yükselişlerin yaşandığını, ons tarafında 1725 dolar, gram tarafında ise 375 lira seviyelerinin test edildiğini belirteren Memiş, 347-350 lira seviyesinin üzerindeki rakamların çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesinin herkes için sürpriz olduğunu söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti.

Memiş; ''Çünkü Mart'ın 16'sında borsalardaki hızlı çöküş sonrası altın, gümüş ve emtia satışları gerçekleşmişti. Yaşanan bu gelişmelerin üzerine altında hızlı bir düşüş yaşandı. Türkiye'de altının gramı 299 liraya kadar düştü. Ama şimdi gelinen noktada son bir haftalık yükseliş trendine baktığımız zamanda agresif ve suni bir yükseliş gerçekleşti. Tüm herkes koronavirüsten kaynaklı evlerine kapanmışken ve ekonomik nedenlerden dolayı geçimleri için altınlarını bozdurarak hayatlarını idame ettirirken böyle bir alım zaten söz konusu olmaz. Koronavirüs nedeni ile Türkiye'de Kapalıçarşı 3 haftadır kapalı hizmet vermiyor. Şuan için sadece cadde üstü satış noktaları hizmet veriyor. Bu nedenle fiziki altın tarafında bir talep yok aksine insanlar altınlarını elinden çıkarıyor. Fakat merkez bankalarının aldığı kararlar psikolojik etken olduğu için ister istemez internet ve banka kanalları üzerinden altın talebinin daha çok arttığını ortada. Son dönemde altında ortaya çıkan yükseliş trendinin yerini kar satışlarına bırakacağını söyleyen Memiş, en değerli kullanılabilen maden olan altındaki yükselişin hem ons hem de gram tarafında bitmediğini, yıl içerisinde bu yükselişlerin devam edeceğini ve altının yatırımcısına yıllık bazda yüzde 35 değer kazandıracağına belirterek, gram tarafında 380-390 seviyelerinin kimse için sürpriz olmayacağına inandıklarını söyledi.