Emre Altay

Emre Altay


Anadolu irfanı

01 Nisan 2020 - 11:52

Küresel olarak gözle görülemeyen bir salgın hastalık dünyayı sardı.İnsanın,teknolojinin çaresiz kaldığı zamanı yaşıyoruz.Bu çaresizlik,bir yandan insanları tedbir almaya (temizlik,karantina vs.) bir yandan da manevi değerler bakımından bütün toplumlarda yalvarışa,dua’ya dönüşmektedir.

Medeniyetin beşiği diye tasvir edilen batı dünyasını bu salgın hastalıkta bir kez daha insani açıdan zayıflıklarını görmüş olduk.İnsanları nasıl ölüme terk ettiklerini?Yaşlıları hastanelere kabul etmediklerini, yaşlıların yalnız insanların evlerinde öldüklerinin,cesetlerinin kokma derecesine geldiğini izliyoruz.Teksas eski valisi şöyle diyordu:Açıkça yaşlıların, gençlerin gelecekteki refahı için ölmelerinin gerektiğini, bunun doğal olduğunu anlatıyordu. Anlaşılan o ki batı kapitalizmi yaşlı nüfusu gözden çıkarmıştır.

Kitabi (inançlar ve değerler) olan ile fiiliyattaki yaşantı arasındaki makas açıklığı bizim kendimiz olamamızın önüne geçmiştir.Maalesef üzülerek ifade etmek gerekirse bu salgın hastalık sebebi ile ülkemizde fırsatçılar, kaosu fırsata çevirenler çıkmıştır. Bütün bunlara rağmen insanımız yaşadığımız deprem, salgın hastalık vs. gibi zor zamanlarda birlik ve beraberlik duygusu ile zorda olanın yanında olmak için yaraya merhem olmak için çaba sarf etmektedir.

Bizi üstün kılan, eğer varsa bir değer, ait olduğumuz millet ya da sahip olduğumuz tarihten öte,bu tarihi yazan ve bu büyük insanların çıkabildiği kültürel ve sosyal atmosfere sahip olabilmektir. Anadolu insanının sıcaklığı, dürüstlüğü, yardımseverliği, cefaya katlanması ama buna karşılık vefası, dayanışma ruhu ve teşkilatçılığıdır farkı yaratan. Bu ülkenin en büyük zenginliği ne petroldür, ne altındır ne sahip olduğu bunca doğal güzellikler, bu ülkenin gerçek zenginliği tertemiz Anadolu insanıdır. Türkiye’de yaşayanlar bunu kanıksıyorlar ve farkına varmıyorlar ama bu zenginliğin yarattığı fark dışarıdan bakıldığında daha iyi anlaşılıyor.

Her ne kadar ananelerimiz zayıflamış olsa da yine Anadolu insanı bir başkadır.Ulusal ve sosyal medyadan görmekteyiz, dışarı çıkamayıp ihtiyacı olan var ise yardım etmeye hazırım,telefon ile arayabilirler diye mesajlar paylaşılmakta,İşte bu haslet Anadolu irfanıdır. Anadolu irfanı, toprağı vatan yapma, boyları, soyları, bireyleri, kabileleri, etnik unsurları millet kılma aşamasında birleştiren, bütünleştiren, müşterek hisleri kuvvetlendiren Anadolu'yu,Türkleri batıdan, öteki unsurlardan ayıran özelliktir.

Her türlü farklı görüşlerimize rağmen iktidarından muhalefetine, STK ve toplumun tüm katmanları ile hepimiz aynı geminin içindeyiz.Bu gemiyi karaya ulaştıracak olan yine geminin içinde bulunanlardır.Bu zor süreçten geçerken, farklılıklarımızı ve görüşlerimizi bir kenara bırakarak,aynı ortak payda da birlik olma ruhunu yakalamamız lazım.
İlahi emirde bunu emretmiyor mu?
‘Birlikte rahmet,ayrılıkta azap vardır’.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum