Emre Altay

Emre Altay


EĞİTİM ve AİLE

07 Eylül 2020 - 16:06

Çocuklara eğitimin öncelikle evde aile de başladığı ve özellikle ‘Anne’ nin eğitim konusunda çocukların üzerindeki rolünün büyük olduğu tartışılmaz bir gerçektir.Baba’nın rolü’de elbette yadsınamaz.

Şu anda toplum olarak 7’den 70’e akıllı!telefon ve tabletlerin esiri olmuş durumdayız,bu cihazların çocuklar üzerindeki etkisi çok daha büyüktür. Bebelere, küçük çocuklara önceden emzik verilirdi şimdilerde akıllı telefonlar verilmekte, bir nevi susturucu görevi görmekte telefonlar.

Sonra çocuklar ilköğretim çağına geldiğinde en iyi okul, en iyi öğretmen veyahut maddi imkan var ise özel okullar,kolejlere gönderiliyor, okuldan, öğretmenden ve eğitim sisteminden çocuklar üzerinde mucizeler ortaya çıkarılması bekleniyor.Mucize, ilahi bir olaydır.Öğretmenden mucize beklemeyin,siz öncelikle o tertemiz boş olan tarlaya evvelinde nasıl bir tohum attığınıza,nasıl bakım yaptığınıza bakınız! Toplumumuzda ki ebeveynler okul öncesi dönem de çocukların fabrika ayarlarını oynuyor,bozuyor sonrasında öğretmen ve eğitim sisteminden ıslah etmesini bekliyorlar.Ahlak,Adab-ı  Muaşeret,temizlik,sevgi,saygı,dini ve milli değerler öncelikle aile de verilmesi gereken öğreti ve kurallardır.

Çocukların her istediğini alan,her isteğini yerine getirip çocuklarını arsızlaştırıp,şımartan ebeveynler ellerinizle kendine ve topluma zararlı bir evlat yetiştirdiğinizi daha doğrusu canavar gibi bir nesil yetiştirdiğinizi unutmayınız. Böyle yetiştirilen çocuklar hiçbir zaman mutlu olmayacaklardır. Çocuklarınızın egoları yerine, aklını,vicdanını,ruhunu besleyin. Geçmişte hepimizi okula yazdırırken babalarımızın öğretmene söylediği sözü hepiniz hatırladınız ‘ Eti sizin, kemiği benim hocam’. Şimdi ise öğretmen sınıfta çocuğa en ufak söz söylediği vakit veli okulu basıyor,öğretmene fiziksel veya sözlü şiddet, Milli Eğitime şikayetler.Sonrasında öğretmen artık korku ve tereddüt içerisinde, öğretmenlerden geleceğin teminatını yetiştirmesini bekliyoruz.

Düzgün ve ahlaki değerler temelinde yetiştirilmeyen doyumsuz, arsız,şımarık,edepten uzak her çocuk topluma atılan bir kimyasal bomba gibidir. Gün gelir düzgün yetiştirilen nesillerin de yanmasına sebep olur, temel değerler ve ahlak  eğitimi almayan çocuklar. En büyük görev ailelere düşmektedir. Çocuklarımıza insanlığı, sevgiyi, saygıyı, özgüveni yükleyelim. Özgüven yükleyeceğiz kaygısı ile de marka budalası yapmayalım. Toplumca kabul görmüş değerleri almayan, daha doğrusu verilmeyen çocukların uyuşturucu ve türevleri kullanan kişilerden farkı var mıdır? Çocuklarımıza uyuşturucu vermeyelim,geleceğimizi karartmayalım. Unutmayalım eğitim aile’de,öğretim okuldadır.

Aristotales diyor ki; ‘Eğitimin kökleri acı ancak meyveleri tatlıdır.’

YORUMLAR

  • 0 Yorum